iaido

Vanuit de KENDO organisatie vond men dat de beoefenaars te weinig ervaring hadden in het gebruik van een katana en hebben om die reden Iaido geïntroduceerd. De KENDO bond (Japan, ZNKR) heeft vanuit de diverse RYU’s (stijlen/scholen) technieken gefilterd en die samengesmeed tot 12 ZNKR kata’s. Kata’s die global tot de standaard voor iedere Iaidoka gelden. Daarnaast blijft de originele stijl (oude school), behouden per dojo/school. Dit noemen we KORYU…..die behoorlijk afwijkt van de ZNKR, omdat de ZNKR in haar uitvoering (bewegen) duidelijke tekenen van KENDO vertonen.

Niettemin wordt de klassieke kledij gedragen en moet je iaido vergelijken met hetgeen je deels ziet in o.a. de film de last samurai. Omdat een veelvoud aan kata’s vanuit een knie zithouding starten dragen we kniebeschermers onder onze Hakama.

Beginners, en dat zijn de meeste nog binnen de Iaido Tamiya Ryu tak, van BUDO RYU SPORTS, starten met een houten zwaard (bokken).

Daarna volgt de omgang met het stompe zwaard (Iaito). Vanaf een bepaalde DAN graad, zoals onze lesgever ton Geilenkirchen (4e Dan Shinken iaido Ryu), oefen je met het scherpe zwaard (katana/shinken).

Algemene informatie: 

  • Duur: 90 minuten
  • Leeftijd: Vanaf 16 jaar
  • Lestijden: Op donderdag van 20.00 – 21.30 uur
  • Locatie: Dojo ‘De Valkstraat’, Valkstraat 2 in Sittard

meer info

http://www.nkr.nl

http://www.agehacho.be

Geïnteresseerd? 

Gratis proefles
Inschrijfformulier